Overslaan en naar de inhoud gaan

Om een evenement te organiseren kun je een vergunning nodig hebben. Deze vraag je aan bij de gemeente waarin het evenement plaatsvindt. In die vergunning staan voorwaarden waaraan je als organisatie moet voldoen zodat het evenement veilig kan verlopen. Je moet laten zien dat je weet welke risico’s bij het evenement horen en hoe je hierop voorbereid bent. Dit doe je door (op tijd) een aanvraag te doen met heldere plannen en duidelijke tekeningen. Advies van de brandweer, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en politie is vaak noodzakelijk.

Type evenementen (A, B, C)

Elk evenement kent zijn eigen risico’s. Om deze risico’s goed in beeld te krijgen voert de gemeente een risicoscan uit nadat de organisator een plan heeft ingeleverd. Hierin worden de risico’s beoordeeld. Deze beoordeling noemen we risicoclassificaties. Er zijn drie risicoclassificaties:

  • A-evenement (regulier): De organisator kan het evenement zelf voldoende veilig voorbereiden en uitvoeren. Hulpdiensten hebben informatie beschikbaar om hierbij te helpen.
  • B-evenement (aandacht): Het evenement heeft vanuit de gemeente en organisator meer aandacht nodig bij de voorbereiding dan een A-evenement. De gemeente kan het nodig vinden om maatwerk vanuit de hulpdiensten aan te vragen.
  • C-evenement (risicovol): De impact van de risico’s is zodanig groot, dat de organisator van het evenement moet samenwerken met betrokken hulpdiensten en de gemeente. De risico’s moeten duidelijk in kaart worden gebracht. Ook moeten heldere afspraken én beschrijvingen gemaakt worden over de te nemen maatregelen bij een calamiteit.

Standaardrichtlijnen en -advies

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) heeft standaardrichtlijnen en -advies opgesteld die je kunnen helpen bij het organiseren van je evenement. De brandweer heeft folders op het gebied van brandveiligheid, de GHOR op het gebied van gezondheid en hygiëne. Alle standaardrichtlijnen en -adviezen zijn samengevoegd in een overzichtelijke infographic.

Stappen bij het organiseren van een evenement

Wie werken er samen?

Ga je een evenement bezoeken?

Bij grote evenementen zijn er veel mensen op een kleine oppervlakte aanwezig. Het kan zelfs massaal druk zijn. De organisator is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid op het evenement. De gemeente let hierop en de betrokken hulpdiensten geven advies.

Ondanks de goede voorbereiding kan er altijd iets misgaan. Er kan paniek uitbreken. Bijvoorbeeld als iedereen zo snel mogelijk een gebouw of terrein moet verlaten. Mensen kunnen schrikken en in de verdrukking komen. Vaak ontstaat paniek door iets onverwachts: een vechtpartij, brand, ontploffing, een verstoring van de openbare orde, een plotselinge weersverandering (noodweer), een ongeval of zelfs een terroristische aanslag.

Foto banner: Bart Heemskerk 

Terug naar boven