Overslaan en naar de inhoud gaan

In ons zorgrisicoprofiel staan de risico’s beschreven die in onze regio spelen op het gebied van ketencontinuïteit van zorg. Dit profiel is samen met een aantal zorgorganisaties in de regio opgesteld. Om blijvend aandacht te vragen voor de thema’s uit het profiel en het netwerk van zorgorganisaties te versterken organiseert de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de regio (GHOR) minimaal één themabijeenkomst Zorgcontinuïteit per jaar. Op 23 april werd deze bijeenkomst gehouden op een van de locaties van Sensire in Zutphen.

Themaworkshops voor en door zorgpartners

Tijdens de themabijeenkomst stonden vier thema’s centraal. Deze thema’s waren gezamenlijk met zorgpartners bepaald en omvatten onderwerpen die voor hen op dat moment de meeste aandacht verdienden. In vier workshops, deels door zorgpartners geleid, konden deelnemers met elkaar in gesprek.

Maatschappelijk onrust

Binnen de zorg spelen verschillende uitdagingen rondom agressie. Daarbij gaat het niet alleen om agressie vanuit cliënten, maar ook vanuit bijvoorbeeld hun familie. GGNet nam de deelnemers mee in hoe zij omgaan met agressie. Hoe ze de triage rondom agressie doen, hoe zij hun personeel opleiden om hiermee om te kunnen gaan en hoe zij ervoor zorgen dat de zorgcontinuïteit niet in het geding komt. Een belangrijke vraag die tijdens de workshop naar voren kwam was: hoe normaal is agressie? Hoort het bij het vak?

Brand in een zorginstelling

Een vergunning die verleend wordt voor de bouw of inrichting van een zorginstelling is gebaseerd op de kenmerken van onder andere het gebouw en de doelgroep die op dat moment in het plan staan. Het kan echter zijn dat de manier waarop een gebouw gebruikt wordt of dat het type bewoners ervan verandert door de jaren heen. Ook kan de samenstelling van personeel overdag en ’s nachts veranderen. Brandweer Noord- en Oost-Gelderland liet zien wat de gevolgen zijn van een verandering in gebruik van een gebouw of het type bewoners in geval van brand. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor het personeel en de uitrukkende brandweereenheden.

Technologie in de zorg

Het personeelstekort in de zorg blijft oplopen. Een mogelijke oplossing hiervoor kan gevonden worden in het gebruik van robotica en andere technologie. Bijvoorbeeld voor het uitdelen van medicijnen of het verzamelen van slimme data door zorgrobots. Livio en Sensire namen de deelnemers mee in de voordelen die deze technologie met zich meebrengt. Niet alleen voor het verlagen van de druk op zorgpersoneel, ook onze inwoners kunnen hiervan profiteren. Dankzij technologie kunnen zij namelijk langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Hitte en droogte

We krijgen steeds meer te maken met langdurige perioden van hitte en droogte. De gevolgen hiervan spelen ook door in zorginstellingen. Door risicocommunicatie in te zetten kunnen zorginstellingen hun cliënten en bewoners hierover informeren. Gedragsdeskundigen van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) gebruiken speciale gedragstechnieken bij het ontwikkelen van risicocommunicatiecampagnes. Niet alleen op het gebied van hitte en droogte, maar ook bij andere risico’s zoals langdurige stroomuitval. Door de inzet van de juiste technieken maken ze de campagnemiddelen zo doeltreffend mogelijk.

Advisering vanuit GHOR

Wil je meer weten over bovenstaande onderwerpen, of ben je nieuwsgierig naar wat de GHOR voor jouw zorgorganisatie kan doen? Neem dan contact op via ghor_advisering@vnog.nl.

Terug naar boven