Overslaan en naar de inhoud gaan

Een noodsituatie kan iedereen overkomen. Langdurige stroomuitval, waterproblemen, overstromingen, extreme hitte of stormen kunnen iedereen raken. Het is belangrijk dat inwoners zich hierop voorbereiden. Maar hoe zorg je ervoor dat ze dat ook echt doen? Met het platform Denk vooruit stimuleren VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland) en NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid) mensen om te checken wat ze al in huis hebben.   

Onderzoek

Carla Kats, hoofd Risico- en Crisisbeheersing VNOG: “We vinden het belangrijk om te weten hoe inwoners tegen risico's aankijken. Daarom hebben we onderzocht waar ze zich het meest zorgen over maken.” 

Risico's

Uit dit onderzoek kwam een top 5 van zorgen naar voren. Inwoners maken zich het meeste zorgen over: 1. Uitbraak van een nieuw virus, 2. Gevolgen van hitte en droogte, 3. Langdurige stroomuitval, 4. Uitval van telecommunicatie en 5. Extreme weersomstandigheden. “Deze situaties kunnen jou en de mensen om je heen raken. Wees je hiervan bewust en bereid je voor. Hoe zou jij reageren in een noodsituatie? Wat heb je in huis om jezelf en je huisgenoten een tijdje te redden? Daar willen we mensen bewust van maken en aanzetten tot actie,” zegt Carla Kats. 

Campagne Denk vooruit

Bij een crisis of noodsituatie kunnen Nederlanders goed improviseren, maar voorbereiding is beter. 69% vindt dat je een noodpakket in huis moet hebben, maar niet iedereen heeft er een. Carla Kats: “Vaak hebben mensen de meeste spullen al in huis, zoals water, houdbaar eten, dekens en een zaklamp. Met de campagne willen we mensen aansporen om te checken wat ze al hebben. Op de website van Denk vooruit staat een handige checklist.  Het doel is dat iemand zich 24 tot 72 uur zelf kan redden.” 

Campagne met vier fasen

De campagne loopt over twee jaar en bestaat uit 4 fases. In juni begint fase 1: Check welke spullen van het noodpakket je al hebt. De campagne is te zien via abri’s, online advertenties, berichten op social media en een video. Daarnaast worden via alle voedselbanken in onze regio aandacht besteed aan deze campagne. Fase 2: Koop ontbrekende spullen. Fase 3: Leg alle spullen op één plek. Fase 4: Controleer of alles nog houdbaar en werkend is. Alles in één keer doen kan natuurlijk ook. Carla Kats: “Met deze aanpak worden inwoners stap voor stap meegenomen in het nadenken over veiligheid en dat veiligheid iets is waaraan iedereen kan bijdragen. Een belangrijke eerste stap is dat inwoners het normaler gaan vinden om te praten over het voorbereiden op noodsituaties en dat zij het normaler gaan vinden om hier zelf verantwoordelijkheid in te nemen.” 

Samen werken aan veiligheid

“Nederlandse hulpdiensten zijn goed voorbereid op crises en rampen, wij staan 24/7 paraat om hulp te verlenen. Maar het is ook onze taak om inwoners voor te bereiden op een veilig leven in brede zin. Zo werken we samen aan veiligheid,” aldus Carla Kats. 

Website

Op de website van Denk vooruit staat informatie over hoe je je kunt voorbereiden op verschillende situaties: https://www.denkvooruit.nl/

Terug naar boven