Keukenbranden zijn vaak de oorzaak van woningbranden. Ze kunnen veel verwoesten. Veel keukenbranden kun je voorkomen door je bewust te zijn van de gevaren. Neem maatregelen om de kans op brand te verkleinen en weet wat je kunt doen als er toch een brand uitbreekt. Als je weet wat je moet doen, kun je op de juiste manier handelen en de schade beperken.
- Home
- > Bereid-je-voor
- > Brand
- > Keukenbrand
-
- Kook met aandacht. Houd je eten in de gaten. Laat jezelf niet afleiden door een telefoontje, televisie of de deurbel.
- Blijf tijdens het koken in de buurt van het fornuis of de kookplaat. Gaat de deurbel? Schakel dan het fornuis uit voordat je de deur open gaat doen.
- Houd een passende deksel van de pan in de buurt.
- Zet geen brandbare spullen in de buurt van het fornuis of de kookplaat.
- Zorg dat je kleding of lange haren niet te dicht bij het vuur in de buurt kunnen komen.
- Haal de stekker van elektrische apparaten in de keuken uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.
- Gebruik elektrische keukenapparatuur alleen op de manier waarvoor het is bedoeld. Lees de richtlijnen van de fabrikant.
- Maak de afzuigkap en de filters daarin regelmatig schoon. Vet in de afzuigkap kan vlam vatten.
- Gooi geen heet vet weg in de prullenbak. Dit kan afval in de prullenbak in brand zetten.
- Zorg dat het kooktoestel niet ongewild geactiveerd kan worden, bijvoorbeeld door huisdieren of kinderen
-
Doen:
- Blijf rustig.
- Zet het gas of de elektrische kookplaat uit.
- Dek de pan af met een deksel.
- Zet de afzuigkap uit.
- Laat het deksel op de pan tot de pan helemaal is afgekoeld.
- Bel 112 als het je niet lukt om het vuur te blussen. Zorg dat iedereen het huis verlaat en een veilige plek opzoekt.
Niet doen:
- Blus een brandende pan met olie nooit met water! Hierdoor kan een steekvlam ontstaan.
- Loop nooit met een brandende pan door het huis.
- Gebruik géén blusdeken om het vuur te blussen. De meeste dekens kunnen dan zelf vlam vatten.